İtalian Culinary İnstıtute For Foreigners (ICIF), kendini geliştirmek isteyen aşçılara Michelin yıldızlı dünya restoranlarında eğitim ve staj imkanı sunuyor. ICIF kar amacı gütmeyen, İtalyan mutfağını ve ürünlerini yurt dışında yer alan restoranlara karşı korumak için kurulmuş bir organizasyon.  İtalian Culinary İnstıtute For Foreigners (ICIF),Sommelier (şarap uzmanı) Giancarlo Lercera Marmaris’e gelerek İtalyan şaraplarını tanıttı. Green Nature Diamond  Otelde düzenlenen organizasyonda Türkiye genelinde profesyonel şeflerin katılacağı 1 haftalık İtalyan mutfağı eğitimi kursunun da tanıtımı yapıldı. Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği (GEMAD) ile Anastasiya Otel F&B ve Yoda Cafe İşletmesi Müdürü Mehmet Kanar’ın birlikte düzenledikleri organizasyona GEMAD üyesi şeflerin yanı sıra turizmciler de katılım gösterdi. Kanar organizasyonla ilgili yaptığı açıklamada Marmaris halkının, yerli ve yabancı misafirlerin çok daha kaliteli hizmetleri hak ettiğini dile getirdi ve bu tarz organizasyonların devam edeceğini ifade etti. Kanar, ayrıca çok yakında süpriz bir projeyi hayata geçireceğini belirtirken, organizasyona destek veren herkese teşekkür ettiğini kaydetti.

Sunumu gerçekleştiren İtalyan Sommelierler Derneği (AIS) üyesi Giancarlo Lercara İtalyan şaraplarının, ülkenin coğrafi özellikleri sonucu kaliteli hale geldiğini belirtti. Lercara, şarapların oluşumunu anlattığı sunumunda İtalya’nın coğrafyasının, şarap ve üzüm üretimi için elverişli bir durumda olduğunu özellikle kuzeyde yer alan yamaçlar ve tepelerden dolayı üzümlerin elverişli yetiştiğini kaydetti. Sommelier ayrıca, bu yamaçların yağış sonrası oluşan nemi çok iyi hapsettiğini, güneşi de çok iyi aldığı için İtalyan şaraplarının çok kaliteli olduğuna vurgu yaptı. İklimsel farklılıklardan dolayı da ürünlerin aromasının çok daha güzel olduğunu belirten lercara, İtalya’ nın en iyi şaraplarının Toscano ve Piomente bölgesinden çıktığını kaydetti.

İtalya’nın kuzeyinde beyaz şarap ön planda

Sommelier, italyanın kuzey batı kısmında beyaz şarap üretimine daha uygun iklimin olduğunu belirtirken, Toscana ve Piomente de ise kırmızı şarap üretildiğini, beyaz şarapların daha genç şaraplar olduğu dile getirdi. Giancarlo lercara, şarabın çok az balık ve peynir ile tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Şarapta 3 kriter çok önemli

İtalyan şarap uzmanı, şarabı içen birisinin 3 önemli kritere bakması gerektiğini ifade etti. Bunlar sırasıyla görsel olarak test etmek, kokusal test etmek, tatsal test etmek. Lercara “ bir şarabı görsel olarak baktığınızda şarap bardağının dibini net bir şekilde görmelisiniz, ikinci kızımda 1. Kez kokladığınızda burnunuza gelen koku ile 3. Kez kokladığınızda gelen kokunun yoğunluğu ve hazzı aynı olmalıdır. Son olarak şarabı tattığınızda yoğunluk da aynı ise şarap kalitelidir demektir. Şarap bardağını sallamakta aromayı bozacak ve farklı bir tat verecektir. Şarap, bardak sallanmadan içilmelidir “ dedi.

Türkiye ICIF sorumlusu Perihan Demir, ise sunumda gerçekleşecek eğitim hakkında bilgiler verdi. Savaş eğitimde gluter beslenme,pizza eğitimi, dondurma eğitimi, çikolata eğitimi, yiyecek içecek yönetimi, sommalier,kafeterya bar eğitimi, gastronomik geziler.Perihan Demi,r verilecek eğitim hakkında şunları söyledi; “ bu eğitime amatörler kabul edilmiyor. Sadece ilk hafta amatör ve profesyoneller bir arada yer alacak, gastronomi sektöründe staj yapılabilecek. Michelen yıldızlı restoranlarda Türk öğrencilere staj imkanı sunuyoruz. Şefler 9 hafta boyunca programı tamamladıktan sonra kalan 4 ayda stajlarını tamamlayabilecekler”

 

Yorum Yaz

Lütfen Yorumunuzu yazınız!
Adınız

*